Orehnjača

Sastojci

Tijesto
1 suhi kvasac ili 30 g svježeg
60 g šećera
jaja
100 g maslaca
Nadjev od oraha
150 g šećera (ja sam stavila više)
200 ml mlijeka
malo ruma
po želji malo cimeta u prahu
100 g grožđica po želji
Još

jaje za premazivanje

Priprema

Tijesto

Kvasac rastopite u malo mlakog mlijeka sa 1 žličicom šećera i brašna. Ostavite na toplom da se diže.

U brašno dodajte šećer, jaja, sol, naribanu limunovu koricu i dignuti kvasac. Zamijesite glatko tijesto sa mlakim mlijekom u kojem je otopljen maslac. Rukom dobro izradite tijesto, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se diže.

Dignuto tijesto iskrenite na pobrašnjenu radnu površinu i podijelite na tri jednaka dijela (ako volite deblje orahnjače, tijesto podijelite na dva dijela).
Svaki dio razvaljajte u pravokutnik dužine tepsije, ne pretanko jer će se nadjev teško mazati, oko 1 cm debljine. Tijesto mora biti ravnomjerno debelo i po mogućnosti razvaljano u što pravilniji pravokutnik.
Premažite trećinom nadjeva i po želji pospite grožđicama koje ste prethodno kratko namočili u vrućoj vodi, ocijedili i osušili te zarolajte. Grožđice (ja ih nisam stavila) nemojte umiješati u nadjev jer će se onda nadjev teško mazati.

4.

Zarolajte tijesto pa prebacite štruce u podmazanu tepsiju (37×22 cm). Premažite bočne strane uljem ili otopljenim maslacem da se štruce ne zalijepe i ostavite pokrivene na toplom mjestu da se dižu.

5.

Kad su štruce lijepo narasle, premažite ih razmućenim jajetom, stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 10 minuta. Zatim temperaturu smanjite na 170°C i pecite još 30 minuta. Ako orahnjača naglo dobiva boju, pokrijte je papirom za pečenje.

6.

Pečene orahnjače izvadite iz tepsije, pokrijte krpom i ohladite.
Kad se ohlade, svaku orahnjaču zamotajte u prozirnu foliju da se ne osuše.

Image
Nadjev od oraha

Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom. Dobro promiješajte i ohladite. U hladno dodajte malo ruma i naribanu limunovu koricu, a po želji i cimet.
Pazite da vam nadjev ne bude suh, jer će se pečene korice odvojiti od njega, a ni rijedak, jer će se korice i nadjev pomiješati (stopiti).

Image

Po želji dio šećera možete zamijeniti medom.

U nastavku

Tišina Erdeska – Kak je bilo pre stot’ let

U našoj demo-sobi KUD‑a Tišinčani složili smo stare predmete iz Tišine Erdeske, da se malo prisjetimo kak’ se nekad živilo. Tada je život tekao...
TRADICIJA
1
minute
spot_imgspot_img